Nedir bu menü mühendisliği

Bir menü mühendisliğidir aldı başını gidiyor. Laf salatası mı zaten bildiğiniz, yaptığınız şeyler mi hadi hep beraber bakalım.  

Bi kere rahat olun kaçırdığınız hiç birşey yok. Çok satan çok kazandıranı parlat, az satan az kazandırandan uzak dur. Bunun için mühendis olmaya gerek yok 🙂 Ama adı mühendislik çünkü veri kullanacak ve test yapacaksınız. Menüyü değiştirip değiştirip karınız artmış mı azalmış mı bakacaksınız. Bunun için detaylı raporlama yapan bir restoran otomasyonu kullanmanız çok iyi olur.  Biz yaptık diye söylemiyoruz ama Kolay restoran yazılımında raporlama şahane 🙂 Akıllı kullanıcılarımız Kolay restoran’ı sadece adisyon takibi için değil raporlardaki verileri test ederek karlarını arttırmak için kullanıyorlar. 

İşte size 3 başlıkta menü mühendisliği 

  1. Fiyat / performansınızı sürekli test edin.

Çok basit menünüzdeki ürünleri 4 e ayırın. 

Çok kazandıran ve çok satan : Yıldız ürünleriniz bu ürünleri satmaya, satışlarını arttırmak için ön plana çıkarmaya ve iyi sunmaya devam. 

Az kazandıran çok satan : bu ürünlerin fiyatını arttırmayı deneyin, artışı azar azar yapıp satış raporlarınızdan takip edin ve ideal fiyata geldiğinizde orda kalın 🙂 Testlerinizi yapmak için makul bir tarih aralığı belirleyin. Kısa sürede yapılan testler iyi sonuç vermeyebilir. Fiyat değişikliği işe yaramazsa maliyet düşürebilirsiniz ama bunu kaliteyi bozmadan nasıl yaparsınız orasını biz bilemeyiz.

Çok kazandıran az satan ürünler : Öncelikle mevcut fiyatlarla satışı arttırmayı deneyin bu ürünlerin menüdeki, yerini adını, tanımını, sunumunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Ön plana çıkarabilirsiniz. Kombo menü haline getirebilirsiniz. Sosyal medyada parlatabilirsiniz. Bunlar  işe yaramazsa fiyatında küçük oynamalar yapabilirsiniz. Hiç biri işe yaramazsa bu ürünleri menüden çıkarıp daha popüler ürünler deneyebilirsiniz. 

Az kazandıran az satanlar : Özel bir amacı yok ise, çocuk menüsü, vegan menüsü, glutensiz gibi şutlayın gitsin. 

 

  1. Trendleri takip edin. Menüyü güncel tutun. 

Herkes san sebastian cheesecake yerken, butik bira içerken  boy boy fotoğraflarını paylaşıyorsa bundan sizin de haberiniz olsun 🙂 Belki de bu ürün menünün yıldızı olur. 

  1. Psikoloji bilin 

Ürün fiyatlarını koyu yazmayın, alt alta yazmayın. Müşteri hemen gidip en ucuzunu arar. 

En sondaki ürünler daha çok dikkat çeker.

Menünün en çok bakılan yeri sağ üst köşe, yıldız ürünlerinizi oralara yerleştirin. 

Pahalı ürün de koyun diğerlerini sattırsın. Müşteri pahalıyı değil diğerini aldığı için kendini iyi hisseder. 

Ürünleri tam, net ve iştah açıcı şekilde  anlatın. Müşteri ne geleceğini bilsin, hayal etsin, canı çeksin.

Uygun fiyatlı menü oluşturmak, yanında popüler ürün sunmak, sınırsız içecek, 99 kuruşlu fiyatlar, fırsat ürünü gibi fast food taktikleri de her zaman işe yarar ama abartmayın müşteri kalitesiz etiketini yapıştırıverir. 

 

Bunları zaten yapıyoruz da hala boş masamız var nerde bu müşteriler diyorsanız “kafe, bar ve restoranlarda pazarlama” başlıklı yazımızı okuyun.