Restoran Açmanın Maliyeti Nedir?

Güzel yemek yapıyorsunuz. Sevdikleriniz size sürekli bir restoran açsan paraya para demezsin diyor. Peki bir restoran açmak için güzel yemek yapıyor olmak yeterli mi?

Tabiki Hayır!

Restoran açmak için önce şu sorulara cevap vermek gerekir.

Yemek yapmak sizin için sadece bir hobi mi? Sürekli olarak büyük miktarlarda yemek yapmak hoşunuza gider mi ?

İnsanlarla aranız nasıl güler yüzlü ve paylaşımcı biri misiniz yoksa  içine kapanık mı ? İyi bir işletmeci o an keyfi yerinde olmasa da müşterilerine daima gülümser.

Uzun ve düzensiz saatler tatil yapmadan ne kadar çalışabilirsiniz? Başkalarının tatil zamanı sizin için çalışma zamanı olduğunda ve bu durum her tatilde aynı olduğunda nasıl hissedersiniz?  

Varsayalım ki işler çok iyi ve o kadar yoğun ki kasanın başından ayrılamıyorsunuz. Bir yere çakılıp kalmak size göre mi ya da işletmeninizi emanet edecek kadar güvendiğiniz yakınlarınız var mı?

Sosyal medyanın gücünden haberdar mısınız? Mekanınızı hakkıyla tanıtabilir ya da bunu yapacak birini bulabilir misiniz?

Menü hazırlamanın uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu, sadece güzel yapabildiğiniz yemeklere göre değil, seçilen malzemelere göre menü hazırlandığını ve menü tasarımının bir iş kolu olduğunu biliyor musunuz?

Yemeğin sadece damağa değil göze de hitap ettiğinin, hatta sunum, tabak ve sofra tasarımının lezzetin önüne bile geçebildiğinin farkında mısınız? Acı ama gerçek ☺  

Restoranınız kara geçene kadar hazırdan yiyecek siz buna hazır mısınız?

Listeyi daha da uzatmak mümkün ama siz fikri kaptınız restoran açma hayali güzel ama iş ciddiye bindiğinde mantıklı düşünmeniz lazım.

Diyelim ki bu sorulara cevabınız evet. Gelelim işin mali kısmına.  

Restoran açmanın maliyeti açacağınız mekanın özelliklerine göre değişecektir. Rakamlar yerine yüzdelerle konuşursak kutucuları kendiniz doldurabilirsiniz. Mekanınızı işletmek için 4 ana maliyet kaleminiz olacak. Bu kalemlerin cironun en fazla yüzde kaçını oluşturması gerektiği daha önce çalışılmış. Rakamlar şu şekilde;

  • Kira Maliyeti : %15
  • Yiyecek İçecek Maliyeti : % 25
  • Çalışanların Maliyeti : %30
  • Diğer Maliyetler : %5

Bu rakamları tutturduğunuzda Kar etmek için elinizde %25 kalıyor. Planlarınızı yüzdelere sadık kalarak yaptığınızda hedeflediğiniz kara ulaşabiliyor musunuz.  Maliyet kalemlerinin her zaman artma eğiliminde olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Tabi diğer önemli bir konu da ilk yatırım maliyeti. Dekorasyon, araç gereç (mutfak ekipmanları, tabak,çanak, üniformlar,sarf malzeleri), donanım ve cihazlar (güvenlik kamerası, yazar kasa, restoran yazılımı), Depozito, Devir ücreti, almanız gereken sağlık denetim belgeleri ve içkili mekansa içki ruhsatlarının maliyeti de olacaktır. İlk yatırım maliyetinizin 2-3 aylık ciro beklentinizi aşmamasına özen gösterin.

Unutmayın ülkemizde açılan her on işletmeden dokuzu ilk yılın içinde kapanıyor. Onda birlik dilime girmek önemli ☺. Bunun için ilk yatırım maliyetinizi mümkün olduğunca düşük tumaya çalışın. Pahalı kalemlere para yatırmadan önce iyi araştırma yapın. Örneğin restoran otomasyon yazılımı alırken tek seferde büyük rakamlar ödemek yerine Kolay Restoran gibi ekstra cihaz maliyeti olmayan kullandıkça ödeyeceğiniz yeni nesil sistemleri tercih edebilirsiniz 😉 .